Vylepšení prémiových vozidel

Čau lidi,

Taky se ptáte, proč WoT přišel s další úplně zbytečnou akcí? Proč vlastně už akce ani neregistrujete, protože prostě pořád nějaké jsou?

Rozhodl jsem se zamyslet a napsat SVŮJ OSOBNÍ názor. Možná mně za něj bude někdo chtít ukamenovat, napíchnout na kůl nebo jiným hezkým způsobem ukončit mou dočasnou existenci na tomto bídném světě, ale je mi to jedno, stejně jako je Wargamingu jedno, co dělají. Ve skrytu duše doufám v pravý opak, že se tenhle článek někomu bude líbit a donese se k těm správným očím.

K čemu akce slouží?

Marketingová akce je nástroj, kterým obchodní oddělení začne mávat ve chvíli, kdy se čísla obrací nesprávným směrem. Jednoduše, je to signál, že firma nebo minimálně produkt není úplně v dobré kondici a zisky jdou dolů. Ne nadarmo se říká, že dobré zboží se chválí samo.

Ostatně reklamy v televizi a dalších mediích musí někdo zaplatit. A takový televizní spot, které jsme nedávno viděli stojí moc hezké částky a to už při výrobě. A jak bývá zvykem, tyhle částky někdo musí zaplatit, proto se zvýší cena a cenu platí zákazník.

Proč to tedy dělají?

Pokud se podívám, je jednoznačně vidět, že poslední dva roky Wargaming uchopil WoT jako takzvanou “dojnou krávu”. Takový produkt slouží k těžbě peněz a z těchto peněz jsou pak financovány režijní náklady, vývoj nových produktů a servisní provoz starších produktů. Jenže vývoj nových produktů se v tomto případě příliš nedaří a starší produkty prostě nejsou. Kam se tedy ty peníze hrnou? Odpovědí jsou dvě slova: Provozní režie.

Právě WoT je produkt, který Wargamingu přinesl slávu a nemalé zisky. A právě tyto zisky byly v nemalé míře použity pro rozvoj firmy, tedy přesněji pro její růst a několikanásobnou změnu lokace. V tomto případě je ale smrtícím faktorem rozvoj firmy. Právě tento růst obvykle přináší vznik nových oddělení jako jsou marketingové, obchodní, péče o zákazníky apod. Zejména v obchodním oddělení pak je třeba provozovat schopné lidi a královsky je zaplatit, aby byli spokojení. Marketingové oddělení začne dělat to, co má, tedy pumpovat peníze do propagace do velmi drahého trhu. Péče o zákazníky pak začne sbírat bolístky zákazníků a ty pak předá právě marketingovému a obchodnímu oddělení. A zatímco předtím tato data prošla analýzou výrobního oddělení tedy první linií vývoje, nyní prochází rukama lidí, kteří se dívají na grafy, zpravidla vůbec nic netuší o technologiích, jejich možnostech nebo vizi produktu. O to lépe ale znají grafy vývoje prodeje a tržeb a pardon, taky to, co je prostě in. A tak na meetingu se rozhodne, že tenhle tank dostane slušivou anténku, protože prostě detaily se nosí a HD model je proste buzzword a to prostě musíme mít. O tom, že HD model vlastně vůbec není HD, ale jen víc polygonů a větší zátěž na už takhle těžce nestabilním systému, nechtějí vůbec slyšet, protože tady ten graf prostě jasně ukazuje, že když vyšla tahle verze, tak si ji stáhlo nejvíc zákazníků a to je přece jednoznačný signál, že se to lidem líbilo. Pak sice přišel propad, ale to je přece jasný signál, že to chtělo už v té chvíli něco dalšího, další změnu, protože, jak všichni víme, zákazník chce změnu a změna je život.

Jak to je ale ve skutečnosti?

Vývojáři se snaží jak na běžícím pásu řešit jeden task za druhým a tak na kvalitu a refactoring celého systému prostě není čas. A tak se vrší jedna záplata na druhou a systém ztrácí výkon jejich procházením. Změny s pompou ohlašované obchodním oddělením nemají očekávaný dopad, protože hráče prostě trápí něco jiného, než že se jim nemění tančíky, naopak většina hráčů by raději, kdyby se jejich parametry, mapy atd. vůbec neměnily a uvítali by, kdyby naopak narůstal jejich počet a hra tak byla více proměnlivá. Určitě neuvítali, že v posledních patchích se jejich tanky změnily z mazlíčků na totální kšunty, které s nechutí prodávají z garáží a kupují tanky, které jsou prostě in. Ano a tady přesně se setkávají s přáním obchodního oddělení, které dostává kýžené tržby ze spotřeby zlata na přestavbu tanků. Jen ať hráči přestavují, až to budou mít, tak jim to znovu přebouráme, jen ještě musíme najít cestu, kterou bychom jim to udělali co nejdražší.

Dalším faktorem je, že hráči stále více odcházejí a místo nich přicházejí ti nováčci, na které míří očouzené reklamy a na které už čeká mlýnek… nebo spíše lis určený k vymačkání co nejvíce penízků. Alespoň tak je třeba vyrovnat ztráty plynoucí z nástupu konkurence, která bohužel má lepší produkt než my.

A protože nervování se dotklo i premiových tanků typicky Typ59, který si užil sešup z postrachu bojiště až na totální hračku na dálkové ovládání na úrovni tahacího kačera, je třeba premiáky zase polepšit, protože za nákup premiáků hráči utratí mnohem víc než za nákup zlaté munice z níž nám zisky prostě nestačí na tučné platíčky.

Závěr

Ano, jsem naštvaný. Hlavně na to, že velmi slušný projekt byl domršen prachuchtivými lidmi do takové úrovně, že je prostě na odpis. A jako vývojář v něm vidím hromady hodin práce, která je tímto znehodnocována den za dnem víc a víc.