Rytíř neohroženě vykročil naproti slizkému zelenému skřetovi. Jeho lesklá zbroj jasně kontrastovala se slátanými chrániči zeleného smraďocha. Na ostří jeho meče se odrážela tlama s vyceněnými špičáky. Vydechl, zapřel se do nohou a provedl výpad. Špička prořízla vzduch a ve stejné chvíli skřetova sekyra dopadla na hranu ramenního štítku a svezla se po něm. Ucítil prudkou bolest a pak se mu z pohled zvláštně zkroutil... a pak už nevnímal nic...

imageScéna z filmu? Kdepak. Takhle nějak se může cítit váš hlavní hrdina v nové české browser hře Pán hradu. Hra je založená na osvědčeném námětu řady desktopových Warcraftů, tedy souboj lidí proti skřetům a nutno přiznat, že svých desktopových verzí se snaží svou hratelností přiblížit.

Vstupem do této hry se ocitáte na opuštěném trůnu zanedbaného království, kterému dominuje hrad, doupě skřetů a sem tam nějaký ten divočák líně prohrabující lesy ve snaze najít nějaký ten žalud. I přes to toto zaostalé království není místem pro procházky, ale naopak místem, kde je třeba odvést mnoho a mnoho práce. A pokud vaše království má prosperovat, je třeba se do té práce pustit hned.

Ekonomická základna hry se skládá ze tří surovin, které můžete získat z postavených budov, zlata získávaného z daní obyvatelstva a potravin pěstovaných na poli. Pomoci v rozšiřování království vám může hrdina a později i zbrojnoši, stavitelé, léčitelé, střelci a katapulty. Ve chvíli, kdy píšu tento článek se je hra stále ještě v betaverzi, takže se občas stane změna nastavení, způsobená hledáním ideálního rozvržení nároků na hráče. I přes to se hra zdá relativně pomalá. Autor se tím zřejmě snaží kompenzovat rozdíly mezi hráči s neustálým a občasným přístupem k internetu. Po hráči ovšem tato hra nepožaduje jen položení ruky na myš a zběsilé klikání, ale zejména omezený akční prostor nutí hráče k přemýšlení a neustálé kombinaci a plánování tak, aby se vměstnal do okleštěného manévrovacího prostoru, který mu systém hry dopřeje. Po čtrnácti dnech vnímám hru jako poněkud nevyrovnanou co se týče rychlosti. Společně s technickými problémy je to jedním z velkých bodů ke zlepšení, kterých se tato hra, věřím, dočká dříve, než bude vypuštěna do provozu a podrobena útokům hráčů.

Hra samotná svým zpracováním jasně válcuje většinu browser her na českém trhu a určitě poskytuje prostor k dalšímu vývoji. Autor sám ji považuje za revoluční, což je sice líbivé a efektní marketingové označení, ale není ani prvním a jistě ani posledním, kdo se vydal ve zpracování cestou interaktivní mapy. I zde jsou ale určité nedostatky a dětské problémy, které je třeba ještě vyřešit ať už mluvíme o herních nebo čistě technologických. Vzhledem k tomu, že je hra v betaverzi, ponechám kritiku tohoto projektu prozatím jak se říká u ledu a počkám, zda se autorovi podaří je odstranit před samotným nasazením do provozu. Pokud se podaří, bude příjemné sledovat obohacení českého herního trhu o tento zajímavý počin. Proto přejme Pletronovi hodně úspěchu v dalším vývoji této jistě zajímavé hry.