Naši bojovníci překročili tekoucí vodu. Vstoupili na pevnou zemi a probíjeli se křovím a mezi stromy. Velký Tunganiku, žádný z nich nebyl zbabělec, a tak se nezalekli ani, když velké zvíře vyběhlo proti nim. S řevem tštilo podivný štiplavý smrad. Mnoho nohou omotaných hady drtilo stromy i keře. Naši bojovníci se pokusili zvíře zastavit, ale ono velkým rohem seslalo na ně hromy a blesky. Velká bohyně bila pěstí do země tam, kam ono ukázalo. Podivné včely bzučící od toho zvířete trhaly naše bojovníky na kusy. A pak Kuna velký bojovník vrhl se na to zvíře a podařilo se mu na něj vyšplhat, bil do něj palicí i pěstmi, ale ono jako by ho vůbec nevnímalo. Jen zuřivě řvalo do kraje a drtilo dál naše bojovníky. Téměř všichni odešli k velké bohyni a mnoho z těch, kterým se podařilo prchnout a vrátit se, odejde také. Smutný den pro náš kmen...

imagePři rozhodování o další recenzi, tentokrát moje volba padla na hru Real World. Zajímalo mne, jakým způsobem se autoři vypořádali se spletitou problematikou skutečného světa. Počínaje temnými vodami světové politiky ústícími do smrtonosných vojenských konfliktů.

Jako vždy prvním krokem bylo zaregistrování se. Proces jako takový proběhl snadno a tak jsem se velmi rychle stal majitelem své vlastní země na úrovni někde mezi dobou kamennou a první polovinou dvacátého století. Začal budovat pole a města abych zajistil obyvatelům rozvoj.

Samotný ekonomický systém hry je založen na tazích, které jsou spotřebovávány při výstavbě, objevování nových území a jejich kolonizaci. Tahy samotné jsou přiděleny hned na začátku a s každým přepočtem hráč získává další až do dosažení horní hranice.

Dalším specifikem této hry je rozdělení vývoje do jednotlivých období. Doba temna, ve které hráč začíná je opravdovým startovním obdobím, ze kterého se hráč musí prokousat, aby mu systém hry umožnil více, než vyloženě nutné minimum. Dosažení této hranice, díky poněkud uživatelsky nepřívětivému a nepřehlednému prostředí, může být poněkud komplikované. Hráč většinu pobytu v době temna stráví změnami typu pokus-omyl a nahrazováním případných škod. Dokumentace jako takové jsem si nevšiml a v přívalech informací, které systém chrlí jako odpověď na jednotlivé akce hráče, se zejména nováček poněkud hůře orientuje.

Prostředí jako takové je postavené na grafice využívající zajímavé prvky jako je určitá úroveň customizace, nicméně místy může působit velmi chaoticky a ve spojení s občasným velkým objemem doprovodných textů může nováčky i odradit svou složitostí. Hráči, zejména nováčci se vyznačují tendencí ztrácet se v příliš složitém rozhraní a zejména nečíst jakékoliv delší texty nebo dokonce dokumentace, tento fakt hra ignoruje a tak mne napadá, kolik nováčků se touto nepříjemnou fází dokáže prokousat a kolik jich odpadne vysílením.

Další nepříjemný pocit plynul z absence základních prvků, které ve hrách očekávám. Uvedu příklad svého přechodu z doby temna. Rozhodl jsem se přejít z doby temna, abych se podíval, kolik nových funkcionalit mi bude přechodem otevřeno. Avšak k přechodu došlo v době, kdy jsem nemohl být ve hře přítomen. Po přihlášení jsem ale zjistil, že jsem prakticky na začátku a opět v době temna. Začal jsem tedy pátrat, co se stalo. Dodnes to nevím jistě, ale zdá se, že jsem po přechodu byl okamžitě napaden (což chápu vzhledem k tomu, že v době temna je prakticky nulová možnost budování armády) a obrán o prakticky celou civilizaci. Hra má omezení, že na hráče může útočit pouze hráč ve stejné době nebo v době následující. To je sice hezké, ale pak se velmi snadno může stát to, co zřejmě prožila moje armáda. Mých přibližně 20 chrabrých nosičů klacků se zřejmě setkalo s pěstovanou armádou jiného hráče a vzhledem k nastavení hry bych se nedivil, kdyby se jim nad hlavou přehnaly útočné stíhačky nepřítele, o kterém ani nevěděli. A co hůř po přihlášení jsem nikde neviděl viditelnou hlášku „Byl jste napaden.“

Vzhledem k tomu, že jsem neměl chuť se dále prokousávat prostředím a ani sloužit jako potrava pro vyspělé hráče (typický Travianiho syndrom), rozhodl jsem se své dojmy shrnout do této recenze. Výsledné dojmy jsou tedy poněkud špatné. Od zajímavé grafiky přes nepřívětivé ovládání až po zklamání z fungování hry samotné. Diskusní fóra také nejsou příliš živá a tak hra působí dojmem poněkud zmírajícího projektu.