Kancléř si uměl přestavit celou řadu činností, které by teď prováděl mnohem raději než poslouchat nudná hlášení o stavu ekonomiky. Náměstci před ním stáli jeden jako druhý v tmavém nudném obleku, v rukách stejné tvrdé složky a jeden po druhém předstupovali a četli svá nudná čísla stejně jako každý týden touto dobou. Jenže ne každý týden je takové nádherné počasí. Zálibně se díval skrze jejich postavy dál obrovským oknem na v dáli se rozprostírající vršky mezi kterými, jak věděl, je jezero a někde u toho jezera v malé tiché zátoce je chata a u ní pobíhají jeho děti a jeho žena tam se svou kamarádkou jistě připravují něco příjemného na večer. Ještě pár hodin, a bude u nich, ale těch pár hodin ještě musí snášet tuhle pravidelnou opakovanou nudu. Byly chvíle, kdy si myslel, že ženy mají svá tajemství, která ochotně sdílí mezi sebou ale mužům je úspěšně tají... další hlášení zatím úspěšně unikalo jeho nepozornosti.

imageDěj Space domination se odehrává stejně jako u mnoha ostatních vesmírných her v samostatném izolovaném prostoru vesmíru, kde o vládu soutěží národy jednotlivých hráčů. Jednotlivé národy jsou charakterizovány názorovými směry a hráč svou příslušností k danému názoru demonstruje svůj souhlas s politikou daného národa. A tak se v tomto vesmíru setkáte s národem prosazujícím své zájmy holou silou stejně jako národ využívající spíše ekonomický vliv.

Věnoval jsem hře 14 dnů hraní a přiznávám, že jsem nepoznal všechny její aspekty, ale co mne příjemně překvapilo byl složitý model ekonomiky. Hra se zakládá hned na několika druzích surovin, které můžete buďto směňovat, nakupovat nebo nejčastěji vyrábět. Výroba sama o sobě je generovaná populací na planetách. Je ale ovlivňovaná kvalitou pracovníků, množstvím surovin a s nejvyšší pravděpodobností i dalšími faktory jako je čistota podnebí planety apod. Pro stanovení přírůstku produkce je tak příjemné spolehnout se na změny zobrazované u jednotlivých zobrazovaných surovin.

Za pozornost stojí práce s populací. Je k dispozici několik specializací, mezi kterými lze populaci přerozdělovat. Jednotlivé specializace pak mají svůj dopad, nejvíce na produkci jednotlivých surovin. Podle autora lze výkonové parametry do určité míry ignorovat, ale já se rozhodl, že si zkusím s ekonomickým modelem hry poněkud pohrát a rozhodl se pro razantní krok. Na první pohled bylo vše v pořádku, ale již o několik přepočtů déle jsem viděl, že se mi ekonomika řítí do velmi nepříjemných poloh. Týden jsem pak strávil napravováním vlastních škod a uváděním ekonomiky do stabilizovaného stavu. Musím říct, že jako člověku, který má rád systémové věci a na pozlátko moc nedá, mne ten týden opravdu bavil a musím dát za pravdu, že Space domination není hra pro všechny, ale musí se u ní opravdu myslet. Hru nelze hrát prostě metodou pokus-omyl, protože důsledky ze vzniklých chyb se na sebe umí velmi rychle vršit a narůstat do obřích rozměrů, které leckdy je možné zvládnout byť za cenu extrémních ztrát, ale věřím, že hodně hráčů v této situaci zbaběle utíká od rozlitého mléka.

Přesto, že jsem neochutnal bitevní systém hry a tedy neodkryl všechna tajemství této hry, označil bych tuto hru jako složitou, místy až odrazující svou komplexností. Propracovaný zmiňovaný ekonomický model je velmi silnou stránkou této hry, ale zároveň je to prvek, který může odradit mnoho nováčků. V každém případě tato hra není určená pro klikače ani pro hráče vyhledávající jednoduchou pařbu. Pokud jste takový hráč, raději se obraťte jinam, pokud ale hodláte potrápit svoje hlavičky a prohnat mozkové závity, pak to zkuste právě zde. Nebude od vás žádána geniální matematika nebo nukleární fyzika, ale citlivý přístup a komplexní myšlení. Ostatně o tom strategie je. Vzhledem k dojmům hodnotím hru relativně vysoko, byť s vědomím, že některé oblasti hry jsem nepoznal, zanechala ve mně příjemný dojem, který výrazněji kazí snad jedině fakt, že hra sama o sobě vyžaduje po hráči častou přítomnost. Ve spojení se složitostí se z ní pak může stát významný konzument hráčova času.